Branche Vereniging Organische Reststoffen

bvor

Aanleg groene klimaatgordel

Geplaatst op 26 februari 2015

BVOR-lid, Ton van Oostwaard – werkzaam voor de gemeente Amstelveen – , is initiatiefnemer van Stelling 2.0. Zie ook het programma ‘Nederland kantelt’ van VPRO Tegenlicht waarin hij het initiatief toelicht (vanaf 27 minuten).
Het idee van Van Oostwaard is om fijnstof en CO2 op te vangen met behulp van planten. Hij heeft daarvoor zogenaamde klimaat additieve planten ontwikkeld die dat goed kunnen dankzij extra veel fijne beharing. Deze nieuwe planten laat hij nu in grote hoeveelheden klonen met duizend planten per maand. De bedoeling is om op de zogeheten Stelling van Amsterdam van 135 kilometer lengte een themapark aan te leggen. De stelling is een 19e eeuwse verdedigingslinie van 36 forten rond groot Amsterdam. De bedoeling was ooit dat het gebied buiten de stelling onder water gezet kon worden om de vijand buiten te houden. De stelling is nooit gebruikt, maar wel werelderfgoed. In dit themapark moeten de planten komen.
Van het snoeiafval kan compost en brandstof gemaakt worden. De Stelling kan 25.000 hectare groen opleveren wat goed is voor 360.000 ton groenafval per jaar.
Het voorstel voor ‘Stelling 2.0’ ligt nu bij de provincie.

 

banners