Afvalcoaches zorgen voor betere afvalscheiding

Dankzij de inzet van afvalcoaches door inzamelaar Dar belandde in Nijmegen en Malden minder verkeerd afval in de gft-bakken. BVOR-lid ARN in Nijmegen meldt in haar nieuwsbrief dat het bedrijf daardoor in de eerste helft van 2021 bijna zestig procent minder gft heeft hoeven af te keuren dan gedurende dezelfde periode in 2020, ofwel 400 ton t.o.v. 1000 ton gft.

De zeven afvalcoaches informeerden bewoners hoe je gft-afval beter kunt scheiden. Bijvoorbeeld door stickers uit te delen wat wel of niet in de gft-container mag. De coaches liepen dit jaar voor de vuilniswagens uit om te kijken of er vervuiling zat tussen het gft in de containers. Tot en met het derde kwartaal controleerden zij zo 20.000 containers. Bij het voldoen aan de regels kreeg de container een groene sticker met opgestoken duimpje. Bij de ongeveer 2800 containers waar afval werd aangetroffen dat hier niet in thuis hoorde werd er een informatiekaart gehangen aan de betreffende container en werd deze niet geleegd.

De vaak aangetroffen vervuiling in gft-containers is kattenbakgrit, uitwerpselen van huisdieren, bewerkt hout, plastic verpakkingen en blik.

Vanwege het succes van de campagne met afvalcoaches is deze nu uitgebreid tot de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten en Wijchen.

Erkende verwerkers invasieve exoten

Veilige verwerking van de plantenresten

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks het
BVOR-nieuws in je inbox.

Teeltsubstraten

Naar meer compost in teeltsubstraten

Kies voor een cursus
bij de BVOR

Met onze cursussen
blijf je op de hoogte
van de actuele thema’s.