Branche Vereniging Organische Reststoffen

bvor

BVOR-Demodagen 2019 trekken veel bezoekers

Geplaatst op 11 juni 2019

Op alle fronten kijkt de BVOR terug op geslaagde Demodagen bij gastbedrijf Bruins & Kwast Biomass Management in Goor. Zo’n 1200 bezoekers bezochten het tweedaagse evenement op 5 en 6 juni 2019. Diverse machines – in totaal 44 – lieten zien hoe zij groenafval opwerken tot diverse biobased producten: verkleiningsmachines, zeefmachines, chippers, omzetmachines, windshifters en kranen. De voormalige biomassacentrale was omgebouwd tot een prachtige industriële ruimte met daarin stands voor de exposanten. Naast de importeurs van de machines stonden hier ook andere exposanten met een link naar de branche.

Zie onze aftermovie >

Speciaal aan de BVOR-demodagen is dat de getoonde machines ook in bedrijf zijn. Het succesvolle concept is inmiddels gekopieerd in andere landen. Zowel ’s ochtends als ’s middags was het mogelijk om een rondleiding te volgen onder leiding van Jan van Bemmel die woordvoerders van de machines interviewden. Via een koptelefoon met zender konden alle deelnemers de uitleg volgen.

Achttien jaar eerder was Bruins & Kwast Biomass Management ook gastbedrijf voor de Demodagen. In die tijd nog één dag met een kleiner aantal machines. Ten opzichte van die tijd zijn de machines sterk gemoderniseerd, economischer en efficiënter geworden en bieden steeds meer mogelijkheden om de groene reststromen op te werken, zonder hierbij concessies te doen aan de capaciteit en de kwaliteit van het groenmateriaal en het produceren van compost en/of biomassaproducten.
Deze machines hebben dieselmotoren die zeer efficiënt in gebruik van energie zijn. Ze zijn veel zuiniger, ze zijn voorzien van Tier 4-5 motoren met lagere CO2-uitstoot en ze zijn leverbaar met hybride-en elektrische aandrijving en/of kunnen direct aan het net gekoppeld worden. Deze machines zijn ook geluidsvriendelijker en hebben lagere onderhoud c.q. slijtagekosten dan voorheen.
Bij de snel draaiende verkleiningsmachines zie je duidelijk een trend naar multitasking, dat wil zeggen dat deze machines groenmateriaal verkleinen maar het ook kunnen chippen, de rotor wordt dan eenvoudig omgebouwd tot chip-messenrotor en het toerental van de rotor wordt lager. De langzaam draaiende verkleiningsmachines maken steeds betere en fijnere (eind) producten. Deze zijn voorzien van extra werktuigen en/of verwisselbare zeefkorven.
Ook de exposanten die aanverwante producten en diensten tonen hebben in die periode een hele ontwikkeling doorgemaakt. Een bezoek aan de stands in de tent was zeker de moeite waard.

Exposanten

Tijdens deze twaalfde editie van de BVOR-Demodagen waren er de volgende exposanten: Van Bemmel Recycling/Van Laecke Group, BIA BV, BULK .ID (Lybover), CRACO Nederland, Eelerwoude, Gicom composting systems,  GM Recycling, Hencon Forestry BV, Van Herwijnen Machinery BV, Royal Dutch Kusters Engineering, Landelijk Meldpunt Afvalstoffen (LMA), De Lille NV, Menart, M-Tech Nederland BV, Neuenhauser Maschinenbau GmbH, C. van der Pols & zn. BV, Pon Equipment BV, Precia-molen Nederland BV, QS, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Van der Spek Vianen BV, Stoevelaar Recycling BV, Wynmalen & Hausmann Import NV.

Overzicht exposanten en machines BVOR-Demodagen 2019

Demodagen 2023

De BVOR organiseert om het jaar in de maand juni de BVOR-Demodagen waarbij iedere keer een ander BVOR-lid zijn locatie beschikbaar stelt. In verband met corona zijn de BVOR-Demodagen in 2021 komen te vervallen. De volgende vinden plaats op 24 en 25 mei 2023 bij Combinatie Afvalzorg & den Ouden vof in Brunssum. Meer informatie >

Verslag BVOR-Demodagen in Grondig

 

 

 

 

 

banners