Branche Vereniging Organische Reststoffen

bvor

Compost belangrijk onderdeel in potgrond

Geplaatst op 8 september 2022

Delphy noemt compost als belangrijk ingrediƫnt om de potgrond wat zwaarder en vochtiger te maken. Onderzoeks- en adviesbureau Delphy doet al een aantal jaren onderzoek naar het telen op veenvrije of veenarme potgrond op de Onderzoekskwekerij Boomteelt en Vasteplantenteelt.

Bij de overstap naar veenarme of veenvrije mengsels veranderen de fysische, chemische en biologische eigenschappen van de potgrond. Een aandachtspunt is dan dat diverse grondstoffen als bark, houtvezel, kokos, perliet en rijstekaf veenvrije potgrond snel te licht en luchtig maken. Dit blijkt gunstig voor de doorworteling, maar te lichte potgrond is niet wenselijk vanwege teveel droging, omwaaien en een slechte houdbaarheid in de keten. Compost in de grond kan het mengsel dan juist wat vochthoudender en zwaarder maken.

Uit diverse proeven van Delphy blijkt dat veenvrij telen goed mogelijk is mits kwekers wel de teelt extra monitoren en indien nodig tijdig bijsturen qua watergift, bemesting en pH. Wat betreft compost is het belangrijk gecertificeerde compost te gebruiken en in de juiste verhoudingen.

Delphy doet eigen onderzoek naar veenvrij telen, proeven in het kader van het compostproject Soilcom en proeven voor fabrikanten en heeft inmiddels ruime ervaringen opgedaan.

banners