Branche Vereniging Organische Reststoffen

bvor

Keurcompost-eisen voor VVAK-telers aangescherpt

Geplaatst op 22 december 2016

Akkerbouwers mogen volgens de Telerhandleiding Voedsel en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK) vanaf 1 januari 2017 alleen nog de hoogste Keurcompost Klassen A en B als organische bodemverbeteraar gebruiken en niet meer de basis Kwaliteitsklasse C. Deze eis is opgenomen in de handleiding na overleg tussen de Certificeringscommissie Keurcompost en het Akkerbouw Certificerings Overleg (ACO) van de Brancheorganisatie Akkerbouw.

De Certificeringscommissie Keurcompost kijkt positief en vol vertrouwen aan tegen deze aanscherping. Arjen Brinkmann namens de commissie: “deze stap past in het streven naar continue kwaliteitsverbetering van Keurcompost in Nederland.  Compostproducenten kunnen en zullen de gevraagde kwaliteit Keurcompost leveren.”

Het branchekeurmerk Keurcompost geeft zekerheid dat de gecertificeerde compost voldoet aan strenge kwaliteitseisen, die veel strenger zijn dan de wettelijke eisen aan compost. Compost mag alleen het stempel Keurcompost dragen wanneer deze afkomstig is van een Keurcompost gecertificeerde producent (composteerbedrijf). Bovendien moet door analyses zijn vastgesteld dat de betreffende partij compost voldoet aan de producteisen van Keurcompost.

Keurcompost kent drie kwaliteitsklassen. Klasse C is de basiskwaliteit, klasse B is de middelste kwaliteitsklasse en klasse A is de hoogste kwaliteit. De kwaliteitsklassen onderscheiden zich door steeds strengere normen voor verontreinigingen zoals glas en plastic.

Meer informatie over Keurcompost en contactgegevens van de producenten van Keurcompost zijn terug te vinden op www.keurcompost.nl

banners