Branche Vereniging Organische Reststoffen

bvor

Petitie roept Tweede Kamer op om maatregelen te nemen tegen vervuiling gft-afval

Geplaatst op 13 oktober 2020

Acht organisaties op het gebied van afvalverwerking, recycling en milieu, waaronder de BVOR, hebben vandaag met een petitie de Tweede Kamer opgeroepen om maatregelen te nemen tegen de vervuiling van de afvalstroom gft. De vervuiling was in het jaar 2000 nog maar 1 procent en nu ligt dat rond de 5 procent. Als deze trend doorzet, dreigt de recycling van gft-afval te moeten stoppen en komen de Nederlandse recyclingdoelstellingen in gevaar.

In de petitie ‘Terug naar schoner gft-afval voor nog schonere compost’ vragen de indieners om samen met de gemeenten een kwaliteitsnorm in te voeren van maximaal 2 procent vervuiling van gft-afval. Ook vragen ze om een verwijdering van logo’s op verpakkingen die aanduiden dat biologisch afbreekbare plastics bij het gft-afval mogen. Dat mag namelijk niet, verpakkingen mogen nooit bij het gft-afval. Tenslotte vraagt de petitie om een recyclingdoelstelling voor gemeenten, dus meer aandacht voor schone stromen in plaats van alleen de focus op het verminderen van de hoeveelheid restafval per persoon.

De petitie werd ondertekend door de Vereniging Afvalbedrijven, de BVOR, Recycling Netwerk, Natuur & Milieu, MVO Nederland, BRBS Recycling, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Centre for Soil Ecology.

 

banners