Branche Vereniging Organische Reststoffen

bvor

Tekenseizoen van start

Geplaatst op 16 april 2020

Het tekenseizoen is gestart. Bij het verwerken van groene reststromen is het weer opletten op teken. Dit jaar is vanwege de coronacrises de ‘Week van de teek’ uitgesteld tot de laatste week van juni. Omdat het werken in het groen voor de BVOR-leden wel door gaat nogmaals de belangrijkste informatie op een rijtje.

Teken: de risico’s

Teken zijn heel kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Ze zitten in de buurt van bomen en struiken, in hoog gras en tussen dode bladeren. Teken kunnen zich vastbijten in de mensenhuid. Van een tekenbeet kunt u onder andere de ziekte van Lyme krijgen. Ongeveer één op de vijf teken is besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme kan verzoorzaken. Ruim 1 miljoen mensen krijgen jaarlijks een tekenbeet. Om dit te voorkomen is het belangrijk uzelf op tekenbeten te controleren nadat u in het groen bent geweest. Haal de gevonden teken snel weg en houd uw gezondheid in de gaten. Als leidraad bij het controleren kan deze animatie (4 minuten) worden gebruikt. Wilt u weten waar de teken zich bevinden, kijk op tekenradar.nl.

Norm voor kleding die helpt beschermen tegen tekenbeten

Bescherming tegen tekenbeten is belangrijk voor iedereen die regelmatig in de natuur werkt of recreëert. Kleding geïmpregneerd met permethrine is hiervoor een persoonlijk beschermingsmiddel. De norm NEN 8333 omschrijft de kwaliteitseisen voor deze kleding en hoe deze kleding gebruikt en onderhouden moet worden. Op www.nen.nl/teken staat een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden in relatie tot bescherming tegen tekenbeten en NEN 833.

Voor meer informatie, zie ook de 8 meest gestelde vragen >

Bron: www.weekvandeteek.nl

banners