Uit potproeven met sla- en suikerbietplanten blijkt dat het toevoegen van organische reststoffen de grond gezonder en weerbaarder maakt tegen bepaalde ziekteverwekkers. Dat zijn de eerste resultaten uit een onderzoek van Wageningen university & research (Wur) naar de invloed van organische reststoffen, zoals compost, op de weerbaarheid van de bodem. Het onderzoek wordt nu voortgezet met een veldproef naar aardappels.
De afgelopen jaren heeft Wur tien verschillende organische producten in potproeven getest. Het ging om zowel plantaardige als dierlijke producten. Gekeken werd of de producten ziekten in gewassen konden verminderen: specifiek werd getest op het ziekteverwekkende aaltje Meloidogyne hapla in sla en de schimmelziekte Rhizoctonia solani in suikerbiet. Een aantal van de organische producten bleek inderdaad effectief, maar de effectiviteit verschilt sterk per product.
Sturen op bodemweerbaarheid
Het onderzoeksproject ‘Sturen op bodemweerbaarheid door toediening van organische materialen’ ging twee jaar geleden van start en loopt nog tot eind 2019. Naast Wur en BVOR zijn onder meer de Vereniging Afvalbedrijven, Eurofins, Rijkswaterstaat en het Waterschap Vallei en Veluwe bij het onderzoek betrokken. Aan de private kant zijn bijvoorbeeld substratenproducent CNC Holding en Van Iperen BV, producent van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, betrokken.
Lees meer over de opzet van het project >