Compost is een organische bodemverbeteraar die rijk is aan stabiele organische stof. Het is een donkerbruin tot bijna zwart kruimelig materiaal dat naar bosgrond ruikt. Compost ontstaat wanneer micro-organismen plantaardig restmateriaal, zoals bladeren, gras, snoeihout of keukenafval, omzetten in aanwezigheid van zuurstof.
In professionele composteerinstallaties vindt dit natuurlijke proces onder gecontroleerde omstandigheden plaats. De compost die hierbij ontstaat is gehygiëniseerd, dat wil zeggen dat de plantaardige resten waarvan het gemaakt is dusdanig zijn behandeld dat eventuele onkruidzaden en pathogenen hierin zijn afgedood. Het hygiëniseren van organische reststromen wordt steeds belangrijker vanwege het oprukken van invasieve plantexoten, zoals de Japanse duizendknoop.
De BVOR beheert een uitgebreide database met documentatie over compost en compostproductie. Deze kunt u in het Kenniscentrum vinden.
Certificering van compostproducten
Voor alle compost gelden de minimale kwaliteitseisen zoals die zijn vastgelegd in de Meststoffenwet. Daarnaast zijn er certificeringsschema’s voor compost, die bovenwettelijke eisen stellen gebaseerd op de specifieke wensen van marktpartijen (compostgebruikers). De bekendste schema’s zijn Keurcompost en RHP .
Toepassingen compost
Compost vindt zijn weg als bodemverbeteraar naar met name de landbouw. Daarnaast is het steeds meer een belangrijk onderdeel van teeltsubstraten. Door economische ontwikkelingen en het politiek-maatschappelijke debat over de klimaatimpact van de veenwinning neemt de belangstelling voor hernieuwbare grondstoffen in substraten toe. Een grondstof die hierbij nadrukkelijk in beeld is, is compost. Compost in teeltsubstraten voldoet aan strenge kwaliteitseisen.
In de landbouw geldt de vuistregel dat 1 procent meer bodemorganische stof zorgt voor 10 procent meeropbrengst in rooigewassen. Compost brengt de organische stof in de bodem. Regelmatige toediening van compost heeft de beste resultaten voor de langere termijn. Het stikstof- en fosfaatgehalte in compost is laag en is bovendien voor respectievelijk 90 en 50 procent vrijgesteld in de mestboekhouding. Dit maakt het gebruik in de landbouw extra aantrekkelijk.
Composteringssystemen
Compostproductie kan binnen of buiten plaatsvinden. Compostering van groenafval vindt over het algemeen buiten plaats. Compostering van gft-afval vindt binnen in gesloten systemen plaats om geurhinder te voorkomen. Gft-compostering wordt steeds meer voorafgegaan door een vergistingsstap waarbij biogas wordt geproduceerd.