Week van de Invasieve Exoten

Morgen start de ‘Week van de invasieve exoten’ met als doel om het publiek bewust te maken en te informeren over de risico’s en gevolgen van invasieve exoten. Een belangrijk aspect is het veilig verwerken van plantenresten van deze soorten. Dit kan bij ‘Erkende Verwerkers van Invasieve Exoten’ die met gecontroleerde compostering zorgen voor het onschadelijk maken van het materiaal waardoor verdere verspreiding wordt voorkomen. Het certificatieschema voor deze verwerkers vereist naleving van strikte procescondities en  kwaliteitsborgingssystemen.

De eisen in het certificatieschema ‘Erkende verwerker invasieve exoten’ zijn door de BVOR afgestemd met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en experts van Wageningen Universiteit. Een onafhankelijke certificeringsinstelling voert de audits uit bij de composteerbedrijven.

Invasieve exoten kunnen zich zo snel verspreiden omdat ze in grote hoeveelheden zaden aanmaken die lang kiemkrachtig blijven. Zelfs wanneer ze zijn gemaaid, blijven de zaden vaak actief waardoor deze kunnen uitgroeien tot nieuwe planten. Bij Japanse duizendknoop zijn het niet de zaden, maar juist de wortels die hardnekkig ondergronds verder groeien. Bovendien groeien afgemaaide stengels weer uit tot volwaardige planten. Een ander groot verspreidingsrisico is het onderwerken van maaisels en het afvoeren van grond met wortelresten. Op deze manier kunnen invasieve exoten zich gemakkelijk elders vestigen.

Particulieren kunnen restanten van invasieve exoten in de gft-bak doen, mits zeker is dat het verwerkende bedrijf in het bezit is van het certificaat.
Meer informatie over de voorwaarden en de bedrijven die dit certificaat hebben >
Meer informatie over de Week van de invasieve exoten >

Erkende verwerkers invasieve exoten

Veilige verwerking van de plantenresten

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks het
BVOR-nieuws in je inbox.

Teeltsubstraten

Naar meer compost in teeltsubstraten

Kies voor een cursus
bij de BVOR

Met onze cursussen
blijf je op de hoogte
van de actuele thema’s.