EU-regelgeving verplicht de EU-lidstaten om nutriëntenverliezen vóór 2030 te verminderen. Het verminderen van nutriëntenverliezen is alleen mogelijk door (bio)afval te hergebruiken voor voedselproductie, wat kan leiden tot de herintroductie van verontreinigingen. Dit project zal een safety-by-design-aanpak ontwikkelen om de voedselveiligheid en naleving van de regelgeving bij het hergebruik van gemeentelijk (bio)afval te waarborgen.
Volgens de ambities van de EU Green Deal moeten nutriëntenverliezen uit het agrovoedingssysteem (-50%) en het gebruik van meststoffen in de agrovoedingsproductie (-20%) tegen 2030 zijn verminderd. De lidstaten hebben een bindende verplichting om tegen 2030 ten minste 60% van hun stedelijk afval te recyclen of voor te bereiden op hergebruik. Daarom is het bij gemeenten dringend nodig om de kwaliteit van de afvalscheiding te verhogen, de hoeveelheid bioafval in te zamelen en mogelijkheden te ontwikkelen voor de valorisatie van bioafval. Veel succesvolle initiatieven zijn gericht op het omzetten van bioafval in hoogwaardige producten zoals ethanol of platformchemicaliën, en voor de productie van biogas. Bij deze processen wordt echter voornamelijk gebruik gemaakt van de CHO-fractie, terwijl de fractie die de nutriënten bevat een ‘afval’-status behoudt die de toepassing ervan beperkt. Bovendien kan bioafval besmet zijn met ziekteverwekkers en kunnen in een volledig circulair agrovoedingssysteem persistente organische en/of anorganische chemische verontreinigingen zich ophopen in de bodem of het voedsel. Daarom moeten milieu- en voedselveiligheid worden opgenomen als een van de leidende beginselen voor de recycling van bioafval.
In dit project zullen algemene principes worden ontwikkeld voor de veilige productie van gewassen met behulp van bioafval als bron van voedingsstoffen, water, CO2 en energie. Deze principes worden ontwikkeld vanuit een breed scala aan bioafvalstromen, zodat de principes van voedselveiligheid door ontwerp van toepassing zijn op een zo breed mogelijk scala aan bioafval. We streven naar een holistische benadering door kritische controlepunten voor voedselveiligheid te identificeren in de volledige productiecyclus van bioafval tot voedsel en analyses uit te voeren om potentiële gevaren te kwantificeren. Daarom zal in deze studie in detail worden gekeken naar de juridische aspecten, logistieke hindernissen en samenstelling van verschillende bioafvalstromen van burgers en professionals in termen van voedingswaarde en de aanwezigheid van voedselveiligheidsrisico’s bij de verwerking en gegenereerde producten ervan.
Update 1 mei 2025
Het laatste jaar van het project is aangebroken (31 maart 2026). Hieronder de stand van zake:
- Het bemonsteringsplan is afgerond en er is contact opgenomen met elke betrokken partner om de bemonstering te bespreken
- De biovergister is in de winter (2024) en het voorjaar (2025) bemonsterd, in de zomer wordt deze opnieuw bemonsterd, Growy zal helpen met de bemonstering.
- In AMS institute is onlangs voor het eerst het proefsysteem van keukenmolens bemonsterd.
- Het inputmateriaal van het originele proces van Stadswormerij wordt bemonsterd.
- Drie projectleden zijn dit jaar bezig met de gevarenanalyse en daarna met de validatie van de protocollen voor het concept HACCP
- Er wordt ook gewerkt aan een update voor de Wetgeving
Betrokkenheid BVOR
Dit project loopt van 1 januari 2023 tot 31 maart 2026. De BVOR is, samen met de VA, betrokken bij deze PPS omdat professioneel composteren een schakel in dit alles is en goed gepositioneerd moet worden. Op 20 november 2025 is de volgende meeting van dit project gepland.