Rapport over turfvervanging in Duitsland

In Duitsland is een nieuw rapport over turfvervanging in de tuinbouw gepubliceerd door het Johann Heinrich von Thünen Institut.
Op basis van diepgaande interviews met Duitse producenten van groeimedia werden de factoren die het aanbod en het gebruik van de belangrijkste bestanddelen van de groeimedia bepalen – turf, groencompost, houtvezels, gecomposteerde schors en kokosproducten – geanalyseerd. De resultaten tonen de cruciale rol van de verwerkingsinfrastructuur op transportafstanden en de kwaliteit en kwantiteit van het marktaanbod. Bovendien beïnvloedt de concurrentie met andere sectoren de beschikbaarheid van materialen voor de groeimedia-industrie. Bovendien is turf nog steeds economisch voordelig in vergelijking met zijn vervangers.

Turf is het belangrijkste bestanddeel van groeimedia voor de tuinbouw. Vanwege de grote klimaatvoetafdruk zijn de winning en het gebruik ervan controversieel en wordt de noodzaak om het gebruik ervan te beperken algemeen erkend. De strategie van de Duitse regering om het gebruik van turf te reduceren heeft tot doel het gebruik ervan geleidelijk af te schaffen en te vervangen door hernieuwbare materialen. Ondanks het grote potentieel beschouwen belanghebbenden de beschikbaarheid van turfvervangers in voldoende hoeveelheid en kwaliteit als een cruciaal probleem. Het doel van dit onderzoek is om systematisch de uitdagingen en kansen te onderzoeken voor het vervangen van turf in de grondstoffenbasis van de groeimedia-industrie.

De nieuwe publicatie is gepubliceerd in Horticulturae 2023, 9(8) >

Zie ook:

 

Erkende verwerkers invasieve exoten

Veilige verwerking van de plantenresten

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks het
BVOR-nieuws in je inbox.

Teeltsubstraten

Naar meer compost in teeltsubstraten

Kies voor een cursus
bij de BVOR

Met onze cursussen
blijf je op de hoogte
van de actuele thema’s.