International Compost Awareness Week 2024

Deze week is het de ‘International Compost Awareness Week’, een oorspronkelijk Canadees initiatief dat inmiddels wereldwijd opgepakt is. Doel is om het publieke bewustzijn te vergroten van het belang om organische reststoffen (gft-afval en groenafval) te laten inzamelen en composteren en om compost te gebruiken voor een gezondere bodem.

COMPOST… De klimaatkampioen van de natuur!

Het thema van de International Compost Awareness Week (ICAW) 2024 is dit jaar:  COMPOST… De klimaatkampioen van de natuur!
Het thema van 2024 weerspiegelt het beste de VN-doelstelling door de rol te benadrukken die compost speelt in de strijd tegen de klimaatverandering, namelijk:

  • Vermindering van methaan: methaan is een broeikasgas dat vijfentwintig keer zo krachtig is als kooldioxide. Dit kan aanzienlijk worden verminderd door het recyclen van organische stoffen in plaats van dat ze worden gestort.
  • Helpen bij het beperken van de klimaatverandering: compost biedt een belangrijk antwoord op het beperken van de klimaatverandering. De terugkeer van compost naar de bodem helpt koolstof op te slaan en zo uit de atmosfeer te verwijderen.
  • Het verminderen van gebruik van kunstmest
  • Weerbaarheid vergroten: compost helpt de weerbaarheid tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte en extreem weer, te vergroten.

Afbeelding
De afbeelding is gemaakt door Ny Rindra Arison Malalaniaina. Zij was dit jaar de winnaar van de ‘International Compost Awareness Week 2024 Poster Contest’. Uit honderden inzendingen wereldwijd (76 landen) is haar inzending geselecteerd. m around the world. Ny Rindra woont in Antananarivo, Madagascar en is ‘chemical and industrial process engineering’.

Meer informatie over het initiatief van de International Compost Awarenss Week >

Erkende verwerkers invasieve exoten

Veilige verwerking van de plantenresten

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks het
BVOR-nieuws in je inbox.

Teeltsubstraten

Naar meer compost in teeltsubstraten

Kies voor een cursus
bij de BVOR

Met onze cursussen
blijf je op de hoogte
van de actuele thema’s.