Uitbreiding Indaver met locatie Ogar

BVOR-lid Indaver Compost B.V. is sinds eind 2022 volledig eigenaar van de Oost- Groninger Afval Recyclinginstallatie (OGAR). OGAR produceert jaarlijks ca. 17 miljoen kilo Keurcompost uit het ingezamelde GFT-afval van 5 gemeenten in Oost-Groningen.
Met de overname van Grontmij BRP in 2019 was Indaver al voor 50% eigenaar geworden van de GFT-compostering in Oude Pekela. In de loop van 2022 heeft Indaver overeenstemming bereikt over de aankoop van het resterende 50% belang.

In een persbericht vermeldt Indaver dat OGAR sinds 1993 de verwerking verzorgt van het groente-, fruit en tuinafval (GFT) van de gemeenten Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Stadskanaal en Veendam. Indaver OGAR zet het GFT-afval van circa 170.000 inwoners in Oude Pekela vakkundig om in ruim 17 miljoen kilo compost. De compost wordt in de wijde omgeving gebruikt om de Groningse akkers en tuinen te voorzien van voedingsstoffen en de bodemkwaliteit te verbeteren.

Al in 2011 uitte de bedrijfsleider van OGAR in regionale media zijn bezorgdheid over de toename aan vervuiling in het GFT-afval. Ruim tien jaar later is de vervuiling van het GFT-afval nog verder toegenomen. Dirk Kroon, bedrijfsleider van OGAR: “Wij kunnen de kennis en ervaring van Indaver goed gebruiken om ons proces verder te verbeteren en de samenwerking met de gemeenten te versterken. Dit zal de compostkwaliteit zeker ten goede komen.”

Indaver beschikt inmiddels over tien GFT- en groencomposteringen in Nederland. Dankzij deze overname kan Indaver haar marktpositie op vlak van organische reststromen in Noord-Nederland verder versterken. “Wij hebben de ambitie om de kwaliteit van onze compost en biomassa producten steeds verder te verbeteren” aldus Vincent Kok, Directeur MSW Nederland. “Indaver stelt haar opgebouwde kennis en ervaring ten dienste van de regio om samen de vervuiling van het GFT-afval terug te dringen en waardevolle compost voor een gezonde bodem te blijven produceren.”

Erkende verwerkers invasieve exoten

Veilige verwerking van de plantenresten

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks het
BVOR-nieuws in je inbox.

Teeltsubstraten

Naar meer compost in teeltsubstraten

Kies voor een cursus
bij de BVOR

Met onze cursussen
blijf je op de hoogte
van de actuele thema’s.