Climate proof soils by steering soil and residue microbiomes (ClipsMicro)

Onze landbouwbodems moeten meer koolstof opslaan en minder broeikasgassen uitstoten om klimaatverandering tegen te gaan. Samen met partners in de agro-industrie, probeert NWO dit doel te bereiken in het project: ClipsMicro. Door gebruik te maken van nieuwe compost-soorten en vanggewassen kan men micro-organismen in de bodem en organische input sturen en voeden. Daardoor kan de microbiologische gemeenschap in de bodem het hele jaar door een bijdrage leveren aan koolstofvastlegging en vermindering van broeikasgasemissies in landbouwbodems op zandgrond. Binnen dit project wordt ook onderzoek gedaan naar optimale koolstofvastlegging door compost met klei te mengen. Op 10 maart 2025 was hierover een bijeenkomst in Amsterdam. 

ClipsMicro valt binnen de call Klimaatvriendelijke landbouwbodems. Deze call richt zich op de vraag wat de bijdrage van landbouwbodems kan zijn aan het halen van de klimaatdoelstellingen. Het onderzoek moet leiden tot meer kennis over de vastlegging van koolstof in minerale bodems, vermindering van emissie van andere broeikasgassen en mogelijkheden voor toepassing van die kennis. 

Het Consortium betrokken bij dit project bestaat uit: Aeres Hogeschool Dronten, BVOR, DSV, Eurofins, ILVO, Joordens Zaden, Louis Bolk Instituut, NIOO-KNAW, Universiteit Utrecht en VA.

Projectstructure

Betrokkenheid BVOR

Dit project duurt van 1 september 2022 tot 31 augustus 2028. De BVOR is, samen met de VA, in-kind betrokken bij ClipsMicro, met name omdat composteerbedrijven de sleutel tot deze klei-compost-techniek spelen. 

Erkende verwerkers invasieve exoten

Veilige verwerking van de plantenresten

BVOR-Demodagen 2025

De BVOR-Demodagen vinden plaats op 14 en 15 mei 2025

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks het
BVOR-nieuws in je inbox.

Teeltsubstraten

Naar meer compost in teeltsubstraten

Kies voor een cursus
bij de BVOR

Met onze cursussen
blijf je op de hoogte
van de actuele thema’s.